Sinds begin april is het al levendig op ons Zeeuwse erf. Gasten komen en gaan, twee wissels per week. Stellen, vriendengroepen, zussen, moeders en dochters, jonge gezinnen met opa en oma erbij. Ze komen uit alle windstreken in Nederland. Waren het de afgelopen jaren vooral Duitsers en Belgen, sinds corona is een vakantie in eigen land weer favoriet. “We willen niet in zo’n groot vakantiepark” is een veelgehoorde quote. En ook dat het aan de kust zo druk is ’s zomers, en ze liever in het achterland een huis boeken. Drukte kun je immers altijd opzoeken, de stilte is heerlijk om bij te tanken.

Waar ligt Kleverskerke?
Kleverskerke (Zeeuws: Klevers) is een dorp in de provincie Zeeland en hoort tot de gemeente Middelburg. Met nog geen honderd inwoners is het een van de kleinste dorpen van Nederland. In tegenstelling tot de meeste Walcherse dorpen is Kleverskerke geen komdorp (met een dorpsplein rond een kerk), maar een wegdorp: de weinige bebouwing concentreert zich rond één straat, de Dorpsstraat. De hervormde kerk stamt uit 1671 en staat op de plaats van een oudere kapel die op zijn laatst in de dertiende eeuw gebouwd is. Kleverskerke is zeer geïsoleerd en rustig gelegen boven Arnemuiden en ten oosten van het Kanaal door Walcheren. Het mist elke verbinding met een weg van enig belang. (Bron: Wikipedia)

Is hier geen kroeg?
Laatst vroeg één van onze gasten ons of er hier geen kroeg was. Elk dorp heeft immers behalve een kerk ook een kroeg? Ik moest een beetje grinniken. “We hebben een kerk” zei ik “en er was ooit een schooltje, dat is ergens in de jaren ’60 gesloten.” Het toeval wil dat vorige week het blad van de Historische Vereniging Arnemuiden in de brievenbus zat, met daarin een artikel over de geschiedenis van de cafés in Arnemuiden en Kleverskerke. Dus ja, er was hier ooit een café aan de Dorpsstraat, in de jaren ’30 van de vorige eeuw. De uitbaters hielden het café in een zijvertrek van hun kleine winkeltje. ‘De gelagkamer was 4 bij 6 meter. Voor de ramen stonden twee kleine tafeltjes met daaromheen vier bruine stoelen met biezen matten. Er stond een kleine toonbank en een bankje naast de deur. En dan natuurlijk nog een tapkast. Je kon er bijna niet lopen. De familie gebruikte de gelagkamer ook als hun huiskamer. Het was het enige vertier in het kleine Kleverskerke.’

Wat is jullie lievelingsstrand?
Natuurlijk liggen er boeken over Zeeland in het vakantiehuis, zodat mensen zelf hun favoriete plekken kunnen kiezen. Vaak zijn ze toch nieuwsgierig naar onze voorkeuren en vragen ze ons waar wij zelf naar het strand gaan. Heel vaak is dat Dishoek of Vrouwenpolder, maar Oostkapelle is ook mooi. Het strand bij Vrouwenpolder kun je combineren met een fijne wandeling door natuurgebied Oranjezon, een voormalig waterwingebied. Oostkapelle heeft ook de combinatie bos en strand, daar vind je De Manteling en het mooie Museum voor natuur en landschap Terra Maris.

Slapen in Zeeland
Ben jij nieuwsgierig geworden naar ons vakantiehuis op deze unieke plek? Check de beschikbaarheidskalender op deze website. We verwelkomen je graag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.