Winter in Zeeland

“Zie je op tegen de winter?” vroeg laatst een vriendin die hier op bezoek was op een donkere herfstdag. We zaten aan de thee in de woonkeuken en de luiken klapperden door de harde wind die om de boerderij raasde. “Het lijkt me dan zo kaal en leeg, en je ziet geen mens buiten…” Ik vertelde haar dat ik geleerd heb om van de Zeeuwse winters te houden. “Zeeland zonder toeristen is anders dan met, het is bijzonder om dan de rust en de leegte te ervaren.” 

Jaren negentig
Die rust zochten we al toen we nog in de Randstad woonden en onze kinderen nog heel jong waren. Dan gingen we juist in de winter naar Zeeland, bij voorkeur buiten de schoolvakanties in december of januari. We huurden een bolderkar, pakten onze kinderen heel dik in en sjouwden heerlijk over het strand. Terug in het vakantiehuisje lekker badderen en dan in pyjama op de bank, met boekjes om uit voor te lezen. 

Vakantiehuis
Vaak waren die vakantiehuisjes vrij kaal en sober en namen we zelf van alles mee om het gezellig te maken. Speelgoed, spelletjes, stapels boeken. Bij de inrichting van ons eigen vakantiehuis hebben we juist aan deze dingen gedacht. Een vakantiehuis moet voelen als een warme jas, als thuis. Dus zijn er bij ons puzzels en duploblokken, poppen en boeken. Hoe leuk is het als een vakantiekind naar de boekenkast rent en roept: “Yes! Ze hebben hier heel veel Suskes en Wiskes!” 

Zoveel te doen
Ook in de winter is er in Zeeland genoeg te doen. Er draaien mooie films en er zijn voorstellingen in de schouwburgen, er zijn kerstmarkten en er is zelfs een mooi festival in Vlissingen: Wonderstroom (van 14-16 december). Zelf kan ik nog steeds heel blij worden van een winterwandeling langs de zee. Of dat nu bij Oostkapelle, Dishoek of Haamstede is. Het geluid van de branding, de wolken en de wind en de warme chocolademelk met slagroom in een strandtent na afloop. Met rode wangen genieten van het weer op temperatuur komen van mijn handen en voeten. Met een fris hoofd en vol energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *